Bolí vás často klouby? Dlouhodobé obtíže neodkládejte, může jít o chronická onemocnění

Kloubni onemocneni 1.png

Cítíte bolest kloubů při delší procházce, běhání nebo jiných sportech? Nemůžete se zvednout ráno z postele nebo pociťujete ztuhlost kloubů i při běžných každodenních činnostech? Pokud je bolest dlouhodobá, nespoléhejte se na samoléčbu. U kloubních potíží je nejdůležitější podchytit je co nejdříve. Proč zajít k odborníkovi?

28.6.2024 00:06

Kloubni onemocneni 2.png

Kloubní onemocnění jsou jedním z nejčastějších zdravotních problémů vůbec. Kromě pokročilého věku jsou rizikovými faktory také obezita, sedavé zaměstnání, nárazový sport nebo genetické predispozice, které přitěžují kloubům i u mladé generace. Mezi první příznaky onemocnění kloubů patří nejen bolest, ale i ztuhlost, otoky či omezená pohyblivost, která se často zhoršuje ráno nebo po delší nečinnosti. Pokud vás takovéto problémy netrápí jen nárazově, je třeba podstoupit odborné vyšetření na ortopedii. Kloubní onemocnění totiž nelze vyléčit, pouze zmírnit jeho příznaky vhodnou metodou léčby.

„K odhalení příčiny bolestí kloubů využíváme řadu speciálních vyšetření. Ti, kdo nechají neléčenou bolest kloubů zajít až příliš daleko, mohou si poškodit kyčle či kolena natolik závažně, že není vyhnutí operace., Čím dříve je zahájena léčba, tím dříve můžeme pomoci se zmírněním následků kloubního onemocnění. Poškození je totiž nenávratné,“ upřesňuje MUDr. Pavel Melicherčík, Ph.D. z oddělení chirurgie – ortopedie brandýské nemocnice.

Kloubni onemocneni 3.png

Artróza a artritida

Artróza a revmatoidní artritida patří mezi nejčastější kloubní onemocnění. V případě artrózy jde o nezánětlivé degenerativní onemocnění způsobené opotřebením, jednostrannou zátěží či přetěžováním chrupavky. Dalšími příčinami může být i nedostatečný pohyb, dědičnost či obezita. Postihuje především kolena a kyčle, výjimkou nejsou ani ramenní klouby či prsty u rukou, převážně u starších pacientů. „Artróza se vyznačuje intenzivní bolestí kloubů v klidovém režimu nebo naopak při fyzické námaze. Při vyšetření vždy u pacienta určíme stupeň postižení a podle toho přistupujeme k další léčbě. V prvních fázích podáváme přípravky, které chrání chrupavku a zmírňují její další poškozování. V těžších stádiích se nelze vyhnout operativním řešením – transplantaci chrupavky nebo využití endoprotézy,“ říká MUDr. Melicherčík.

Artritida je zánětlivé onemocnění, které způsobuje autoimunitní reakce a napadá zdravé buňky v těle. Týká se pacientů všech věkových kategorií, mladší generaci nevyjímaje. Způsobuje záněty či na dotek bolestivé otoky kloubů především v oblastech rukou a kolen. Toto onemocnění může kromě kloubů postihnout také srdce, plíce či ledviny. „U artritidy je důležitá včasná léčba. Při dlouhodobém zanedbání lékařské péče může pacient dospět až k trvalé invaliditě. Jedním z rizikových faktorů je dědičnost, ale také větší fyzická zátěž a obezita. Klinické vyšetření pacienta doplňujeme výsledky z rentgenu a odběrem krve. V případě artritidy lze tímto stanovit stupeň zánětu. V prvním stádiu je toto onemocnění léčeno analgetiky proti bolesti a protizánětlivými léky, důležitá je také fyzioterapie a doplňková kloubní výživa. Dojde-li ke zhoršení stavu, přistupujeme k chirurgické léčbě,“ uzavírá MUDr. Melicherčík.

Ortopedie brandýské nemocnice se kromě diagnostiky kloubních onemocnění včetně kloubních endoprotéz zabývá léčbou poruch horních a dolních končetin, poúrazovými a neúrazovými bolestmi zad a páteře a je zde k dispozici i traumatologická poradna. S týmem zkušených odborníku je zde prováděna i ortopedická operativa. Pacienti se mohou objednat na recepci na čísle 326 746 599.