Chodíte na dentální hygienu? A nezapomínáte objednávat také svoje děti?

Dentalni_Hygiena_Deti_1.png

Dentální hygiena u dospělých by měla patřit k rutinní péči o zuby. Neméně důležitá je však i u dětí, aby se naučily, jak se správně a pravidelně starat o své zuby a proč. Dentální hygiena je také ta nejlepší prevence řady onemocnění, jako jsou četné zubní kazy, zápach z úst či paradontóza. Čím dříve se děti správné návyky naučí, tím spíše se stane čištění zubů každodenním rituálem, ke kterému je rodiče nemusí nutit. Dentální hygiena v brandýské nemocnici nabízí péči o zuby dětem od 4 let.

8.7.2024 00:07

Dentalni_Hygiena_Deti_2.png

Kvalitní péče o mléčné zuby může zásadně ovlivnit vývoj a růst stálých zubů. Většina dětí mívá tendence čištění zubů odbývat, a právě dentální hygiena může být jednou z cest, jak péči o zuby dětem zpříjemnit hravější formou a také odbourat strach z návštěvy zubařů. S dentální hygienou je vhodné začínat u dětí ve věku již od 4 až 6 let v pravidelných intervalech dvakrát ročně. Pro řadu dětí to navíc nemusí být první setkání, protože se často s dentální hygienistkou setkávají již ve školce.

Vyšetření dětí není v žádném případě stresující. Trvá přibližně půl hodiny. Záživnou cestou vysvětlujeme dětem vznik zubního kazu či kamene, učíme je správnou techniku čištění zubů, upozorňujeme na nevhodné potraviny a pomocí speciální tekutiny odhalujeme špatně vyčištěné plochy na zubech. Na závěr zoubky leštíme pomocí speciální pasty a kartáčku, a v případě potřeby zuby očistíme od nánosů plaku nebo zubního kamene. Dítě se tak již v útlém věku učí vnímat návštěvu zubní ordinace pozitivně. Důležitou roli hrají i rodiče, pokud děti vidí správnou péči o zuby u nich, je práce s nimi o poznání snazší,“ uvádí Barbora Adame, DiS., dentální hygienistka brandýské nemocnice.

Dentalni_Hygiena_Deti_3.png

Jaká jsou riziková období u dětí v péči o zuby?

Rizikové období pro zdravé zuby dětí začíná již v těhotenství, kdy se utváří dětský chrup. Do věku pěti let, kdy se prořezávají první zuby a vyvíjí se mikroflóra v ústech, je třeba postupně dohlížet na pravidelný návyk na zubní hygienu, na odstraňování zlozvyků při čištění zubů a průběžně hlídat správnou techniku čištění zubů dodržování krouživých pohybů kartáčkem či čištění vnitřních ploch a posledních zubů v řadě. Dle věku dítěte by se měly začít používat zubní pasty s fluoridem. Od šesti let dále by pak rodiče měli brát ohled na prořezávání stálých zubů, nacvičovat správné čištění a podle zručnosti dítěte také začít využívat další ústní pomůcky, jako je dentální nit nebo mezizubní kartáčky.

„Rodiče dětí do 12 let by neměli zapomínat, že minimálně do tohoto věku je třeba svým dětem zuby pravidelně kontrolovat a dočišťovat, protože nemají ještě tak dobře vyvinutou manuální motoriku. Obzvlášť u dětí, které mají rovnátka nebo zanedbávají ústní hygienu a mají hodně minerálů v dutině ústní, je dentální hygiena nezbytností. S odstraněním zubního kamene, který je pro zuby velice škodlivý, zubař nepomůže. Dobrým pomocníkem na dočišťování špatně dostupných míst je také jednosvazkový kartáček. V pokročilejším věku by děti měly zvládat také používání dentální nitě či mezizubních kartáčků. Důsledná péče o zuby od útlého věku se zúročí i v dospělosti,“ doplňuje Barbora Adame.

Na dentální hygienu dětí i dospělých v brandýské nemocnici je možné objednat se pohodlně online nebo na telefonním čísle +420 326 746 580.