Cítíte pálivou bolest v oblasti podbřišku nebo třísel? Může jít o kýlu. Obraťte se na naši specializovanou poradnu pro břišní chirurgii

Kýla.png

Kýla se zpravidla projevuje jako měkká boule, kterou odhalíme i pouhým prohmatem. Nejvíce ji pociťujeme při větší fyzické zátěži nebo zvýšeném nitrobřišním tlaku. Odhalit kýlu však můžeme i dříve – první náznaky této nemoci se projevují nepříjemným pálením či bolestí v oblasti podbřišku, třísel či stehen. Řešíte problém s kýlou nebo si nejste jisti, jestli vaše zdravotní komplikace s ní souvisí? Objednete se do naší specializované poradny pro břišní chirurgii, kde vám provedeme komplexní vyšetření a určíme přesnou diagnózu vašich obtíží.

13.9.2024 00:09

Kýla 2.png

Lze léčit kýlu a kdo patří mezi rizikové skupiny?

Kýla je relativně častou zdravotní komplikací. Obvykle se projevuje u pacientů, kteří nemají dostatečně pevnou břišní stěnu. Při kýle dochází k vytlačení některého z orgánů dutiny břišní (nejčastěji střeva) skrze oslabená místa do podkoží. Pacienty mohou být muži i ženy.  Riziko kýly převládá u lidí, kteří mají oslabenou břišní stěnu na základě genetických předpokladů, absolovali již dříve operaci v oblasti břicha, mají nadváhu, častěji namáhají břišní svalstvo, v těhotenství nebo při onemocnění prostaty.

„Kýla sama od sebe neustoupí, ba naopak, neustále se zvětšuje. Jediným řešením je proto operace. Pokud je pacient ve fázi, kdy si nahmatal podezřelý výčnělek, měl by vyhledat odbornou pomoc. U pacientů, kteří nechají obtíže s kýlou nechat zajít tak daleko, že výčnělek je i ve stoje trvalý, zahrávají si s velice vážnými komplikacemi. Takzvané uskřiknutí kýly je životu nebezpečné. Zabraňuje prokrvování a celkové průchodnosti střeva, hodně bolí a vyžaduje okamžitou operaci. V naší nemocnici se specializujeme na laparoskopickou operaci zejména tříselných kýl, které patří mezi nejběžnější typy břišní kýly,“ říká MUDr. Barbora Englcová, specialistka na obtíže s kýlou v rámci poradny pro břišní chirurgii.

Kyla u muze.png

Jak se kýla  projevuje a které oblasti může zasáhnout?

Kýla se zpočátku se projevuje a ostře zabolí při tělesné námaze spojené se zvýšeným tlakem v dutině břišní – například při kašli, zvedání těžkých věcí či zácpě a močení. V ležící poloze pak tento výčnelek zmizí. Nejvíce postiženými oblastmi bývají třísla (u mužů), stehna (u žen), dále oblast pupku, bránice či jizva v oblasti břicha po předchozím chirurgickém zákroku. „Každý typ kýly se vyznačuje specifickými obtížemi, které je neprve důležité zkonzultovat a dále vyšetřit. K tomu většinou využíváme ultrazvuk.

Při samotných zákrocích využíváme u většiny případů takzvané síťky. Ty velice účinně zpevňují břišní stěnu, jsou částečně vstřebatelné a pomáhají zabraňovat recidivě tohoto onemocnění. Oproti klasickému operativnímu zákroku se s touto metodou  výrazně zkracuje doba rekonvalescence,“ upřesnuje MUDr. Englcová.

Kromě diagnostiky a léčby kýly se specializovaná poradna pro břišní chirurgii brandýské nemocnice zaměřuje na řešení žlučníkových obtíží i chronického zánětu slepého střeva. V rámci jednodenních chirurgických zákroků se zde specializujeme na laparoskopické operace žlučníku i odstranění slepého střeva. Pro objednání ke konzultaci vašich obtíží můžete použít jednoduchý on-line formulář nebo se telefonicky objednat na čísle 326 746 622.