HPV virus může způsobovat rakovinu konečníku, penisu i děložního čípku. Jak ho odhalit včas?

HPV 1.png

Lidský papilomavirus neboli HPV je nejčastěji pohlavně přenosná infekce, která kromě intimních partií může napadnout i dutinu ústní nebo konečník. Většinou nemá tato infekce žádné vnější projevy, přitom až 80 % populace se s ní v životě setká. Trápí vás častý výskyt bradavic? Právě to může být příznakem HPV infekce. Na naší urologické ambulanci můžete absolvovat přesný a bezbolestný test na přítomnost rizikových typů HPV viru, které mohou v našem těle zapříčinit rozvoj onkologického onemocnění.

20.6.2024 00:06

HPV 2.png

HPV virus u mužů

HPV virus je velmi odolný a rozšířený virus, který nelze přímo léčit, ale pouze odstraňovat jeho projevy. Pokud je váš imunitní systém dostatečně silný, dokáže si s tímto virem sám poradit. V opačném případě může dojít až k rozvoji onkologického onemocnění, například rakoviny konečníku či penisu. Většinou je průběh infekce bezpříznakový. K nejčastějším problémům u mužů spojených s touto infekcí je výskyt genitálních bradavic.

„Přítomnost HPV virů má smysl určovat v případě dlouhodobější infekce, která vede ke změnám v tkáních. Věková hranice v tomto případně nehraje příliš velkou roli, infekce se týká nejen mladých, ale i dospělých mužů ve vyšším věku. Nebezpečné na tomto onemocnění je, že je bezpříznakové, proto je v populaci tak rozšířené.

Počet případů nádorů způsobených HPV virem není nezanedbatelný, bohužel se i u některých typů nádorů zvyšuje. V naší urologické ambulanci slouží k detekci vysoce rizikových typů HPV viru v těle přístroj GeneXpert,“ říká MUDr. Milena Mrňová, vedoucí urologické ambulance brandýské nemocnice.

HPV 3.png

Rychlé a bezbolestné testování

Přístroj GeneXpert je neinvazivní, velmi rychlou a přesnou metodou odhalení vysoce rizikových typů HPV virů v těle. Jedná se o testování přítomnosti virové DNA pomocí molekulární diagnostiky a screening se provádí zcela bezbolestně ze stěru močové trubice. Samotná analýza vzorku je prováděna v laboratoři přímo v nemocnici a výsledky jsou známé do dvou hodin od předání testovacího vzorku. Pokud je pacientovi odhalen pozitivní nález, léčbu dále řeší s urologickým specialistou a dochází na častější sledování.

„Technologie GeneXpert je moderní a bezbolestnou metodou velice vhodnou i v případě detekce rakoviny močového měchýře. Tato metoda je vhodná jak pro pacienty, u kterých rakovina močového měchýře figuruje v rodinné anamnéze a chtějí mít jistotu, že toto riziko u nich nehrozí, nebo pro pacienty, kteří již odstranění nádoru močového měchýře prodělali a je u nich v pravidelných intervalech třeba kontrolovat recidiva tohoto onemocnění. V urologii toto vyšetření probíhá cystoskopickým vyšetřením, které může být velice nepříjemné. Vyšetření pomocí GeneXpert je mnohem šetrnější a zcela bezbolestný přístup. Je vhodné nejenom pro muže, ale i ženy,“ upřesňuje MUDr. Mrňová.

Na vyšetření je možné objednat se online. Testování prostřednictvím metody GeneXpert není hrazeno zdravotní pojišťovnou.