Máte křečové žíly a zatím je neřešíte? Jejich odstranění neodkládejte, v pokročilých stádiích může být operace nevyhnutelná

Krecove_zily 4.png

Neléčené křečové žíly mohou vést k vážným zdravotním komplikacím. Jejich výskyt byste proto neměli podceňovat jako pouhý kosmetický problém, ale naopak vyhledat odbornou pomoc a začít s léčbou co nejdříve. Jedině tak se lze vyhnout operaci. Vyšetření křečových žil se není třeba obávat, do naší cévní poradny se můžete objednat pohodlně online.

19.9.2024 00:09

Onemocnění žil dolních končetin je jedním z nejrozšířenějších chronických onemocnění vůbec, pacientů neustále přibývá. Brandýská nemocnice proto rozšiřuje svůj tým odborníků cévní poradny a chce upozornit na stále častější problém. Pacienti bohužel řeší léčbu křečových žil natolik pozdě, že operace bývá nevyhnutelná. Kdyby se však léčba zaháila včas, lze toto onemocnění výrazně zpomalit.

Vysetreni krecovych zil.png

Jak probíhá první vyšetření?

Cévní poradna brandýské nemocnice se zaměřuje na obtíže s varixy dolních končetin před i po operačních zákrocích. „Naším cílem je pomoci pacientům vyhnout se klasické operaci křečových žil, která je výrazně omezuje po dobu několika týdnů. Vstupního vyšetření se přitom nemusí vůbec bát. Je bezbolestné, umožňuje nám komplexně vyšetřit žilní systém dolních končetin a probíhá moderním ultrazvukem. Dle rozsahu odhalených křečových žil pak stanovujeme vhodnou metodu léčby,“ uvádí MUDr. Peter Lukáč.

 

Jaké jsou nejčastější metody ambulantního ošetření křečových žil?

Z miniinvazivních zákroků, kterými lze odstranit křečové žíly, není třeba mít strach. Jsou téměř bezbolestné, velice šetrné a probíhají ambulantně. Sklerotizace řeší menší křečové žíly o rozměrech několika milimetrů nebo i takzvané metličky, které se vyznačují drobný poškozením stěn cév a projevují se modřinkami či rozvětvenými menšími pavučinami na povrchu kůže. Při tomto zákroku se aplikuje speciální látka do křečové žíly ve formě pěny či tekutiny a vyvolá neinfekční zánět. Díky tomu se žíla v našem těle vstřebá. Laserová operace je velice účinnou metodou, která pomocí laserového paprsku natrvalo uzavře žílu bez poškození okolních struktur. Zákrok trvá většinou několik desítek minut, probíhá v lokální anestezii a výrazně snižuje riziko obnovení potíží.

Krecove zily s doktorem.png

„V léčbě křečových žil se díky moderním technologiím skutečně pokročilo a v brandýské nemocnici běžně provádíme sklerotizaci, nitrožilní laserovou operaci i šetrnou laserovou metodu pro odstranění příčin tvoření varixů. Pacienti mohou počítat s minimální dobou rekonvalescence i rychle viditelnými změnami. V případě drobných žil jsou výsledky patrné již bezprostředně po ošetření, u varixů větších rozměrů se rozdíl projeví po několika týdnech. Stejně tak rekonvalescence po těchto zákrocích je oproti běžnému chirurgickému zákroku velice krátká. Většinou se pacienti navrací již další den do běžného denního režimu. Na několik dalších týdnů však musí počítat s tím, že budou nosit kompresní punčochy či elastická obinadla. S omezeními po běžné operaci se to však nedá srovnat,“ upřesňuje MUDr. Lukáč.

V brandýské nemocnici je možné podstoupit i klasické operativní zákroky. Ty se kvůli rekonvalescenci provádí většinou mimo letní měsíce. Vstupní vyšetření mohou pacienti absolovat kdykoli. I  přes vysoký zájem o cévní poradnu nabízí brandýská nemocnice volné termíny v řádu několika týdnů, s možností objednat se on-line prostřednictvím jednoduchého rezervačního formuláře nebo telefonicky na čísle 326 746 557.