Máte obtíže s močením? Neodkládejte návštěvu urologického specialisty, operativní zákrok může pomoci natrvalo

Meatoplastika 1.png

Nepříjemný pocit při močení, slabý proud nebo pocit neúplného vyprázdnění – to bývají příznaky zúžení močové trubice. Jde o diskomfort, který významně ovlivňuje nejen běžné každodenní fungování, ale i zátěž na náš vylučovací systém. Co může pomoci? Obraťte se na urologického specialistu, který dle závažnosti zúžení močové trubice stanoví nejvhodnější léčbu. Účinnou metodou je například meatoplastika, kterou provádíme v našem urologickém centru jednodenní péče.

5.9.2024 00:09

Zúžená močová trubice vede nejčastěji ke komplikacím při močení. Způsobuje řadu nepříjemných stavů, které nás v běžném denním fungování limitují. Jde především o oslabení proudu moči, dále může vyvolávat neustálý pocit zbytkové moči i po návštěvě toalety nebo dojem přeplněného měchýře s tlakem v podbřišku. Tento problém se týká žen i mužů a pokud ho pacient dlouhodobě zanedbává, může to vést až k selhání ledvin.

Co je meatoplastika a proč ji podstoupit?

Meatoplastika neboli plastika zevního ústí močové trubice je doporučována, pokud urologický specialista diagnostikuje zúžené ústí močové trubice. Příčiny těchto obtíží se různí – například jde o vrozenou anomálii či časté infekce močové trubice. „Tato zdravotní komplikace je v mnoha ohledech velice omezující. Pokud to lze, doporučujeme našim pacientům tento chirurgický zákrok podstoupit, protože řeší jejich problém na trvalo. V našem urologickém centru jednodenní péče zajišťujeme komplexní vyšetření i možnost objednání samotného zákroku ve velmi krátkém termínu,“ říká MUDr. Romana Richterová, MBA, vedoucí urologického centra jednodenní péče brandýské nemocnice.

Mocove cesty1.png

Jak zákrok probíhá a co pacienta před operací čeká?

V den zákroku absolvuje pacient předoperační vyšetření spojené s konzultací s naším operatérem a anesteziologem. Samotný výkon, kdy je provedeno prodloužení a tím i rozšíření močové trubice, trvá včetně přípravy přibližně 30 minut. „Z naše hlediska jde o rychlý zákrok, při kterém většinou nenastávají žádné komplikace. Pacienti se nemají čeho obávat. Meatoplastiku vždy provádíme v celkové anestezii a po zákroku pacienta převážíme na komfortní lůžkové oddělení, kde může pod lékařským dohledem dle potřeby odpočívat,“ dodává MUDr. Richterová.

Jaká je doba rekonvalescence?

Meatoplastika se provádí vstřebatelnými stehy. Po ukončení zákroku se zavádí močový katetr (cévka) na 24 hodin, aby nedocházelo ke kontaktu moči s ránou. Pokud vše probíhá bez komplikací, je možné s katetrem odejít tentýž den domů nebo zůstat do druhé dne, kdy jej odstraníme. Po zákrocích doporučujeme dodržovat přibližně jeden týden klidový režim a v místě zákroku je dobré aplikovat mast pro lepší hojení. Kontrolní vyšetření lze podstoupit buď na urologické ambulanci brandýské nemocnice do týdne od provedení zákroku nebo v místě, odkud byl pacient doporučený. Návrat k plnému fyzickému nasazení je možný přibližně za 4-6 týdnů.

Jak se objednat na tento zákrok?

Pokud má pacient již svou žádanku od urologa s doporučením na provedení meatoplastiky vyřízenou, je možné objednat se on-line na konkrétní termín. Obratem se ozve naše koordinátorka a dohodne vše potřebné k průběhu operačního dne. Pokud je třeba přesnou diagnózu teprve zkonzultovat s urologickým specialistou, je možné objednat se na první konzultaci k zákroku, případně se objednat e-mailem urocentrum@nembnl.com nebo na telefonním čísle +420 326 746 519.