Máte podezření, že trpíte celiakií? Biopsie tenkého střeva může toto onemocnění potvrdit

Celiakie 1.png

Celiakie patří mezi autoimunitní onemocnění zažívacího ústrojí, které vyvolává intolerance lepku. Celiakii nelze žádnou medikací léčit. Jde o celoživotní zátěž, kterou je možné vyřešit jedině trvalou změnou životního stylu. Jak odlišit celiakii od alergie na lepek a jaká vyšetření podstoupit, aby se diagnóza tohoto onemocnění potvrdila? Kromě vyšetření krevních protilátek se provádí biopsie tenkého střeva při gastroskopii, na kterou se specializuje gastroenterologické oddělení brandýské nemocnice.

27.9.2024 00:09

Celiakie 2.png

Jaké jsou příznaky celiakie a jak ji lze odlišit od alergie na lepek?

Celiakie se projevuje jako reakce na lepek, hlavní bílkovinu obsaženou v obilninách, jako jsou pšenice, oves, žito a ječmen. U pacientů s celiakií vede konzumace lepku k poškození sliznice tenkého střeva, které snižuje jeho funkce trávení a vstřebávání živin. Tím dochází k trvalému narušení trávicího metabolismu. Celiakie se projevuje nejen běžnými zažívacími obtížemi či poruchou vstřebávání živin, ale řadou jiných příznaků, které nejsou typicky spojené se střevními potížemi. Sem patří například únava, kožní problémy, zvýšená kazivost zubů, deprese či bolest kloubů. Oproti alergii na lepek se celiakie projevuje až s odstupem času po konzumaci lepku v rozmezí i několika měsíců, a ne bezprostředně poté, jako je tomu u alergie.

„K odlišení celiakie od alergie na lepek je klíčové provést specifické lékařské testy. Toto onemocnění může člověka postihnout v jakémkoli věku, u některých pacientů se může projevit v dětství, u jiných až v dospělosti. Vzhledem k relativně širokému spektru příznaků, může být odhalení tohoto onemocnění u řady případů velice složité. Je proto nejlepší obrátit se na odborníky a nechat si provést krevní testy. V případě pozitivního nálezu pak přichází na řadu biopsie tenkého střeva, kterou provádíme pomocí gastroskopie,“ upřesňuje MUDr. Pavla Adamcová, vedoucí oddělení gastroenterologie brandýské nemocnice.

Správná diagnóza je pak zásadní pro určení vhodného léčebného postupu a dietních opatření, která jsou po potvrzení celiakie na celý život. Dodržuje se pak přísná bezlepková dieta, která eliminuje všechny potraviny obsahující lepek. Lidé s celiakií by měli také pravidelně navštěvovat gastroenterologa k průběžnému ověřování dostatku vybraných živin, vitamínů či minerálů v těle. Pokud tělu chybí, bývají nahrazovány dostupnými vitamínovými doplňky.

Endoskop - gastro.png

Je třeba se obávat gastroskopie?

Gastroskopie využívá moderního optického přístroje – endoskopu – k vyšetření horní části zažívacího traktu a provádí se dutinou ústní. „Každé vyšetření trávicího traktu může být pro pacienta nepříjemné. Není však bolestivé ani dlouhé. Gastroskopie většinou trvá do patnácti minut v poloze vleže. Vždy se snažíme udělat maximum pro šetrnost tohoto vyšetření, například výběrem vhodné znecitlivující metody, převážně lokální či výjimečně i celkové anestezie. U tohoto vyšetření se není čeho obávat. V případě odebírání biopsie je výsledek známý přibližně do pěti pracovních dnů,“ dodává MUDr. Pavla Adamcová. 

Gastroenterologická ambulance léčí pacienty se všemi typy onemocnění gastroenterálního původu. Zájemcům o gastroskopii nabízíme volné termíny do dvou měsíců od objednání s žádankou od praktického lékaře.  Objednat se můžete telefonicky na čísle 326 746 598 nebo e-mailem na gastro@nembnl.com.