Trápí vás dlouhodobě atopický ekzém nebo lupénka? Vyzkoušejte u nás velmi účinnou fototerapii

Atopický ekzem 1.png

Chronická kožní onemocněni, jakými jsou například atopický ekzém, lupénka či vitiligo jsou velice nepříjemná a mohou výrazně omezovat naše pohodlí. Velmi příznivé účinky může mít na řadu kožních onemocnění působení slunečního záření. Pouhý pobyt na slunci však nemusí stačit. Důležitou součástí léčby se proto v případě některých kožních onemocnění stává fototerapie. V naší dermatovenerologické ambulanci nabízíme lokální i celotělovou fototerapii, která zajišťuje komplexní a velice úspěšnou léčbu kožních problémů.

29.8.2024 00:08

Lupenka.png

V čem spočívá fototerapie?

Fototerapie je inovativní a velmi efektivní terapeutická metoda, která se zařadila mezi velice vyhledávané metody v léčbě řady kožních onemocnění i jako prevence kožní alergie na sluneční záření. Zakládá se na speciálním působení UVA a UVB záření, které proniká do kůže a umožňuje tím rychlejší regeneraci kožních buněk, podporuje protizánětlivé procesy, dále pomáhá vytvářet potřebný vitamin D a potlačuje svědění. Jde o zcela bezbolestnou a šetrnou metodu, která významně napomáhá zlepšení stavu pokožky v postižených místech kdekoli na těle.

„Naše ambulance je vybavena moderním přístrojem pro celotělové i lokální působení UV záření, u něhož dokážeme nastavit přesně definované spektrum světla. Díky tomu je možné našim pacientům maximálně přizpůsobit léčbu jejich kožnímu onemocnění a dle rozsahu onemocnění také frekvenci celé terapie. Výhodou také je, že oproti systémové léčbě je možné zaměřit se pouze na postižené části těla a nezatěžujeme tak celý organismus. Nejlepší zkušenosti s fototerapií máme především u lupénky a atopického ekzému, doporučujeme ji však i pro pacienty, které trápí například vitiligo, zánětlivé dermatózy či akné,“ uvádí MUDr. Alena Černá, vedoucí dermatovenerologické ambulance brandýské nemocnice.

Fototerpia.png

Jak dlouho trvá ošetření a je třeba se na něj nějak připravit?

Ošetření je pro pacienty zcela bezpečné. Délku, formu terapie i frekvenci jednotlivých návštěv určuje lékař individuálně po prvním vyšetření daného pacienta. V prvních fázích léčby jde o desítky vteřin působení světelného záření, při dalších návštěvách se délka terapie postupně navyšuje. Výhodou je, že fototerapie není nijak časově náročná. Vždy probíhá ambulantně a nevyžaduje hospitalizaci ani pracovní neschopnost. Pacient tedy může po ošetření fungovat bez jakýchkoli omezení.

„Pacienti u této terapie musí počítat s tím, že právě pravidelnost návštěv je velice důležitá. Zpočátku je nutné dodržovat intervaly kratší, většinou třikrát až čtyřikrát týdně, přibližně po dobu dvou až tří měsíců. Pokud tuto intenzitu v prvních týdnech skutečně dodrží, úspěšnost léčby je skutečně vysoká,“ dodává MUDr. Černá.

Léčba fototerapie je hrazená zdravotní pojišťovnou. Není však vhodná například v těhotenství, u pacientů s četnými kožními znaménky, dále například v případě klaustrofobie, epilepsie či u onkologických onemocnění. Veškeré potřebné informace k fototerapii je možné zkonzultovat se specialisty dermatovenerologické ambulance. V případě zájmu se pacienti mohou objednat telefonicky na 326 746 599 nebo na derma@nembnl.com.